Powered by Blogger.

Jan 16, 2009

'Kami tak mahu pulang'SEBAHAGIAN warga Aceh mangsa tsunami yang tinggal di Kampung Padang Balang, Gombak yang ditemui Kosmo! baru-baru ini.KUALA LUMPUR - Walaupun tempoh perlindungan bagi warga Aceh yang menjadi mangsa tsunami pada Disember 2004 di negara ini tamat pada 5 Januari lalu, namun ada di kalangan mereka masih terus tinggal di negara ini.

Rata-rata yang ditemui memberi alasan faktor kewangan menjadi penyebab mengapa masih ramai warga Aceh masih tinggal di sini dan enggan pulang.

Malah, ada antara mereka kononnya telah dimaklumkan oleh pihak-pihak tertentu bahawa kerajaan Malaysia akan menyambung tempoh perlindungan terhadap mereka.

Bagaimanapun, tinjauan Kosmo! di beberapa penempatan warga Aceh di ibu kota seperti Kampung Padang Balang dan sekitar Plaza Safuan, Chow Kit mendapati bilangan mereka sudah berkurangan berbanding sebelum ini.

Berdasarkan anggaran Jabatan Imigresen sebelum ini terdapat kira-kira 20 peratus atau 5,119 warga Aceh yang menjadi mangsa tsunami masih tinggal di negara ini dan kerajaan akan melakukan operasi 'membersih' secepat mungkin untuk menghantar mereka pulang.


KAD IMM13 yang dikeluarkan untuk warga Aceh.


Kebanyakan warga Aceh itu tinggal di kawasan seperti Ampang, Gombak, Klang, Sepang dan Semenyih dan beberapa negeri lain di luar Kuala Lumpur dan Selangor.

Warga Aceh itu menjalani kehidupan seharian sebagai buruh binaan atau menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan.

Ekoran bencana tsunami yang melanda wilayah tersebut pada Disember 2004, kerajaan Malaysia telah mengeluarkan Kad Pendaftaran Orang Asing Khas Untuk Etnik Aceh (IMM13) kepada 25,593 orang yang tamat tempoh pada 2007.

Bagaimanapun, selepas tempoh tersebut tamat, ia dilanjutkan selama setahun bagi membolehkan warga Aceh menguruskan perjalanan pulang.

0 comments:

Blog Archive

Bacaan Duduk Antara 2 Sujud

Bacaan Duduk Antara 2 Sujud
Related Posts with Thumbnails

Blogger 1

Blogger 2

Sabda Nabi s.a.w yangbermaksud, "Sesungguhnya
dalam syurga terdapat sebuah pintu yang dikenali dengan nama
Rayyan, dimana memasuki
daripadanya orang‐orang yang berpuasa pada hari kiamat dan yang lain tidak berhak. Dikatakan mana orang yang berpuasa? Lantas mereka bangun dan masuk melaluinya. Apabila selesai ditutup dan tiada yang lain berhak memasukinya."

Apabila engkau berada di waktu petang, maka janganlah engkau menunggu (ketibaan) waktu pagi dan

apabila engkau berada di waktu pagi, maka janganlah engkau menunggu (ketibaan) waktu petang.

Ambillah peluang dari kesihatanmu untuk masa sakitmu dan masa hidupmu untuk matimu.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP